Novice o projektu in dogodki v Sloveniji

From KeyToNature
Jump to: navigation, search

Nov ključ za določanje vrtnih ptic

marec 2010
Pogorelček


Pomlad je tu in verjetno je vašo pozornost vzbudila že marsikatera ptica, ki je vneto prepevala z bližnjega grma ali drevesa. Ste jo prepoznali?

Če vam prepoznavanje ptic dela težave, si lahko pri tem pomagate z novim Ključem za določanje vrtnih ptic. Ker se ptice lažje sliši kot pa vidi, je v ključu opisano njihovo oglašanje, prisluhnete pa lahko tudi zvočnim posnetkom.

Avtor določevalnega ključa je dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.


Romunske šole iščejo partnerje

januar 2010


Inšpektorat za izobraževanje iz Cluja (Romunija) išče potencialne partnerje (učitelje, profesorje, šole) v Evropi, s katerimi bi:
- izmenjevali pedagoške izkušnje s področja poučevanja biologije,
- razvijali nova interaktivna gradiva,
- pripravljali projekt sodelovanja na evropskem nivoju (Comenius),
- organizirali izmenjavo učiteljev biologije ipd.
Osnova sodelovanja bi bili viri, ki se jih razvija in so dostopni preko projekta KeyToNature.

Povabilo v angleščini in kontakti >>


Določevalne ključe so uporabili tudi učenci razredne stopnje

maj-junij 2009
Delavnica v Budanjah


Prilagojene določevalne ključe lahko uporabljajo tudi učenci prve in druge triade osnovne šole. Prvi so določevalne ključe preizkusili učenci 3. razreda OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici. Z njihovo pomočjo so spoznavali rastline travnika v bližini šole. Delavnice se je udeležilo 40 učencev. (Več o delavnici v Šempetru >>)

Na travnik so se podali tudi učenci 4. razreda podružnične šole Budanje. Ker jih je bilo samo devet, so lahko za določanje uporabili njim prilagojeni interaktivni določevalni ključ na prenosnih računalnikih. (Več o delavnici v Budanjah >>)Predstavili smo se na dnevu odprtih vrat v Marezigah

23. maj 2009
KeyToNature na dnevu odprtih vrat v Marezigah


Osnovna šola Marezige je v sklopu projekta Comenius "Misli globalno, deluj lokalno" pripravila dan odprtih vrat. Učenci, njihovi starši in obiskovalci sejma v Marezigah so se lahko udeležili različnih delavnic na prostem in ena izmed njih je bila tudi določanje rastlin z interaktivnimi določevalnimi orodji. Za določanje predhodno nabranih travniških rastlin smo uporabili prilagojeni Dryadesov določevalni ključ na prenosnih računalnikih. Učenci so bili presenečeni nad enostavnostjo določanja rastlin z novimi določevalnimi ključi, veliko zanimanje zanje pa je bilo tudi med drugimi obiskovalci sejma.

Več o projektu in dnevu odprtih vrat >>

KeyToNature nacionalni seminar

18. april 2009
KeyToNature nacionalni seminar


V soboto, 18. aprila 2009 je bil v Biološkem središču v Ljubljani nacionalni seminar projekta.

Udeležilo se ga je 33 učiteljev oz. profesorjev biologije in naravoslovja s slovenskih osnovnih in srednjih šol ter Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti.

V prvem delu seminarja so udeleženci prisluhnili predstavitvi samega projekta KljučDoNarave (KeyToNature) in dvema primeroma uspešne uporabe novih določevalnih ključev pri pouku, v drugem delu pa so preizkusili nova določevalna orodja na terenu in spoznali, kako jih lahko prilagajajo potrebam pri pouku.

Več o seminarju >>


Zgibanka o projektu KeyToNature

Marec 2009


Izšla je zgibanka o projektu KeyToNature, v kateri je predstavljen sam projekt, prednosti novih določevalnih orodij in možnosti njihove uporabe pri pouku.

Zgibanka v pdf obliki (1MB)


Predstavitev projekta KeyToNature v Triglavskem narodnem parku

30. marec 2009


Znanstveno raziskovalna služba Triglavskega narodnega parka je na novinarski konferenci predstavila nabor projektov, s katerimi bo TNP kandidiral za sredstva Evropske unije. Namen predstavitve je bil seznanitev s projektnimi vsebinami širšo javnost in vse zainteresirane, ki bi pri projektih tako s področja naravoslovja kot družboslovja kakorkoli želeli sodelovati. Ker se Javni zavod Triglavski narodni park pripravlja na vključitev v projekt KeyToNature kot pridružen partner (Associate Member), smo ob tej priložnosti zaposlenim v TNP-ju in ostalim prisotnim na konferenci predstavili sam projekt ter možnosti, ki jih pridruženo članstvo parku nudi.


Interaktivni vodnik za določanje samoniklih in gojenih lesnatih rastlin Slovenije

Februar 2009


S sodelovanjem Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Oddelka za biologijo Univerze v Trstu je nastal nov ključ za določanje lesnatih rastlin Slovenije , ki omogoča določanje dreves, grmovnic in vzpenjavk na območju celotne Slovenije. Vključuje 408 taksonov in sicer večino samoniklih vrst (izjema so težavne skupine, npr. Rubus, Rosa, Sorbus...) ter kulturne in okrasne vrste, ki jih najpogosteje srečujemo na vrtovih in v parkih.


Orodje, ki so ga razvili sodelavci Univerze v Trstu, omogoča prilagoditev ključa končnemu uporabniku in zato vas vabimo, da ključ preizkusite ter nam sporočite vaše želje. Naredimo vam lahko ključ za določanje npr. samoniklih vrst, golosemenk, lesnatih vrst v okolici šole ...
Kontakt: Irena Kodele Krašna


Delavnice za osnovnošolske učitelje biologije in naravoslovja

Workshop in Novo mesto
November in december 2008


V okviru srečanj študijskih skupin učiteljev naravoslovja, ki jih je organiziral Zavod za šolstvo, smo novembra in decembra več kot 200 slovenskim učiteljem predstavili projekt KljučDoNarave (KeyToNature).


Po kratki predstavitvi projekta KeyToNature, so si učitelji ogledali spletne strani projekta, kjer so jim poleg informacij o projektu na voljo tudi različni določevalni ključi. Enega izmed njih so tudi sami preizkusili in strinjali so se, da so ta nova določevalna orodja enostavna za uporabo in da jih bodo lahko s pridom izkoristili pri pouku. Nekateri ključi so vezani bolj na primorsko rastlinstvo, ključ za določanje lesnatih rastlin pa bo uporaben kjerkoli v Sloveniji.


Vse učitelje, ki bi jih zanimalo sodelovanje v projektu, smo povabili, da nam pošljejo prijavnico in postanejo Prijatelji projekta KljučDoNarave.


Kako je tej rožici ime?

Strokovni prispevek o projektu, določevalnih ključih in možnostih njihove uporabe pri pouku, ki je bil objavljen v Naravoslovni solnici, jeseni 2008 (PDF, 3.3MB)


Spletno poučevanje biotske raznovrstnosti

Članek o projektu objavljen v Delu (priloga Znanost), 14. 2. 2008 (JPG, 2.2MB)